Bağırsak yolunu etkileyen çok yaygın bir bakteriyel hastalık olan salmonella, aslında sık yaşanan gıda zehirlenmelerinin önemli bir kısmından da sorumlu. Çünkü çok farklı yollarla bulaştığı gibi hijyen kurallarına dikkat edilmeyen her mutfakta karşınıza çıkabilir. Bu bakteri, hayvanların bağırsak sisteminde doğal olarak bulunuyor ve dışkı yoluyla da çevreye yayılıyor. İnsanlara ise genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları, yumurta ve pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşıyor. Ancak enfekte olan kişilerin ellerini iyice yıkamadan yemek hazırlamaları da önemli bir yayılım nedeni. Peki, mutfaklarımızda bu bakteriye geçit vermemek için neler yapmalıyız? Hangi önlemleri almalıyız? İşte ayrıntılar…
BAZI ÇEŞİTLERİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Salmonella enfeksiyonu, insanlara genellikle çiğ ve az pişmiş et, yumurta veya yumurtalı ürünleri tüketmek ya da pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır. Bu bakteri, bütün kümes ve çiftlik hayvanlarında bulunur. Su kaynaklarının kanalizasyon ile kirlenmesi ise mikroorganizmaların gıda üretim ve tüketim zincirine rahatlıkla geçişine yol açar ki, bu da salgınların oluşmasına neden olabilir. Genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle kendini gösteren salmonella cinsi bakteriler, gastroenterit ve tifonun da aralarında bulunduğu ciddi hastalıklara da neden olmaktadır. Özellikle salmonella typhi bakterilerinin neden olduğu tipo ateşi, çok ciddi bir enfeksiyondur. Bu bakterinin yaşayabildiği tek canlı ise insandır ve vücuda girmesinin ardından 10-14 gün içerisinde ateş, baş ağrısı, kabızlık, halsizlik, karın ağrısı, öksürük, iştahsızlık, deri döküntüsü gibi belirtilerle görülebilir. İlerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini etkileyebilen özelliğe sahiptir ve oldukça bulaşıcıdır. Ayrıca tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir.
PEKİ, KENDİMİZİ NASIL KORUYACAĞIZ?/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Bırakın dışarıyı kendi mutfağımızda bile salmonella bakterisi ile karşılaşma tehlikesiyle yaşıyoruz. Bu nedenle öncelikle hastalığa karşı her daim uyanık olacağız. Bulaş yollarının neler olduğunu iyice öğrenip, mutfağımızda bu bakterinin yaşamasına izin vermeyeceğiz. Bunu yapabilmek için de öncelikle temel gıda güvenliği bilgilerimizi tazelememiz gerek. Çünkü temel gıda güvenliği konusunda evlerimizde de ciddi hatalar yapıyoruz. Mesela eminim ki, dondurucudan çıkardığı eti, hâlâ dışarıda bekleterek ya da sıcak suyun içine atıp çözdürmeye çalışanlar vardır. Oysa yaptığınız bu hata, etlerinizin bakteri yuvasına dönmesine yol açıyor. İlk kural, kırmızı et ve tavuklarınızı buzdolabında çözdürmeye bırakın ve sularının başka hiçbir gıdaya temas etmediğinden emin olun. Çiğ et ile temas eden her bir mutfak malzemesini de iyice yıkandıktan sonra kullanılması önemlidir. Özellikle evde çiğ süt, un ve yumurtadan yapılmış ürünlerin tadılması, bu ürünlere dokunduktan sonra ellerimizi yıkamadan başka bir gıda veya mutfak eşyasına dokunmak, salmonellaya direkt davetiye çıkarmaktır. Ayrıca çapraz bulaşma riski, pişmiş ve pişmemiş gıdalar arasında yaygındır. Bu nedenle çiğ olanları, yemeye hazır olan yiyeceklerden uzak tutmayı da ihmal etmeyin.
MARKETLERDEKİ İKRAMLARA DİKKAT!/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Özellikle büyük marketlerde sık karşılaştığımız yiyecek ikram edilmesi durumuna da dikkat etmenizi öneririm. Çünkü bir tencere ya da plastik bir kabın içinde dolma, sarma, çiğ köfte, sucuk ya da içli köfte gibi tadımlık ürünler ikram ediliyor. Ancak bu ürünlerin tutulduğu tencere ya da kaplar, saatlerce dışarıda duruyor ve dolaba girmiyor. Dışarıda kaldıkları her geçen yeni dakika ile birlikte içlerinde bakteri ürüyor. Sonrası malum; ateş, ishal, kusma belirtileri ile birlikte gıda zehirlenmesi… Bu nedenle dışarıda gördüğünüz her açık ürüne şüpheyle yaklaşın ve ikramları kabul etmeyin.
YİYECEKLERİ İYİ TEMİZLEYİN, İYİCE PİŞİRİN/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Çiğ besinlerde çok kolay bir şekilde bakteri üremesi gerçekleştiği için yiyeceklerinizin iyi piştiğinden emin olun. Etlerinizi ızgara yapacağınız zaman ise iç kısmının pişip pişmediğini kontrol edin. Maalesef ki, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler de kontamine olup, salmonella riski taşır. Güvenli ve temiz su ile yıkandığından emin olmadığınız hiçbir yerde çiğ sebze ve meyve tüketmemeye özen gösterin. Evlerinizde ise bunları karbonatlı suda bekleterek ve bol suyla yıkayarak tüketin. En çok gıda zehirlenmelerine neden olan besinlerden biri de yumurtadır. Özellikle kırık olduğunu fark ettiğiniz yumurtaları kesinlikle tüketmeyin ve yumurtaları buzdolabında saklayın. Üzerinde son kullanma tarihi olmayan ve açıkta satılan gıdalardan da uzak durun. Unutmayın, salmonella çok çabuk bulaşabilen ve ağır bedeller ödetebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığa karşı her daim tetikte olmalı, temel gıda güvenliği kurallarına uymayı ihmal etmemelisiniz.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Fenerbahçe’nin yıldızı Dusan Tadic, Lyon maçı öncesi açıklamalar yaptı. Lyon maçının zor geçeceğinden bahseden Sırp futbolcu, teknik direktör Mourinho’ya da övgüler yağdırdı. İşte açıklamaları… Dusan Tadic yaptığı açıklamada, “Zor bir maç olacak. Lyon kuvvetli ve iyi bir takım, kaliteli oyuncuları var. Zor maç olacak. Biz Fenerbahçe’yiz. Puanlara ihtiyacımız var. Taraftarımız...
Bu alana eklemiş olduğunuz haberle ilgili kısa bir özet bilgisi ekleyebilirsiniz. Bu metin yazı düzenleme sayfasında “Özet” bölümünden eklenebilir. Özet eklenmişse başlık altında kalın olarak bu şekilde gösterilir, eklenmemişse bu alan boş kalır.
Evcil hayvanlar, insanlar için sadece sevimli dostlar değil, aynı zamanda ailemizin bir parçasıdır. Onların sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam sürmesi için doğru bakım ve ürünlerin seçilmesi büyük önem taşır. Petshoplar, evcil hayvan sahiplerinin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri bir arada sunan mekanlardır. Bu yazıda, evcil hayvan ürünleri, petshoplar, kedi mamaları...
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan'da düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi 14. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 'Yeni bir Birleşmiş Milletler'e, yeni bir küresel barış mekanizmasına ve dünyayı yeniden insanların eşitliği prensibi içerisinde barış çerçevesinde bir araya getirebilecek uluslararası bir anlayışa ihtiyacımız var' dedi.
Türkiye’nin dört bir yanını üniversitelerle donatmamızın en önemli gerekçelerinden biri de bölgedeki hatta o kentteki öğrencilere öğrenim olanağı sağlamaktı. Bir anlamda üniversiteyi ayaklarına götürerek fırsat eşitliği sağlanacaktı. Peki, bunu ...
Yılın ikinci yarısında çok hareket ve değişiklik var. 2024’te evlilik, ortaklıklar ve karşılıklı konularda hayata daha gerçekçi bakmak gerekiyor. Genel durum 2024’te risk alarak, yeni şeyler deneyerek ilerlemenin önemli olduğunu fark edeceksiniz ...